Jannika Larsson

Personlig tränare

Varför är det så viktigt nu för tiden att hävda sig och varför trycker man ner andra eller deras åsikter? Är det inte okey att alla har olika åsikter och att man står för olika saker?

Posted By on January 25, 2015 in Uncategorized | 0 comments

Varför är det så viktigt nu för tiden att hävda sig och varför trycker man ner andra eller deras åsikter? Är det inte okey att alla har olika åsikter och att man står för olika saker? Eller kanske att man står för en sak men har förståelse för att andra står för något annat?

Jag tänker på alla dessa olika idrotter som finns idag och syftar på de olika debatterna som nu sker runt om på olika forum. Något som är hett och diskuteras mycket är crossfit och lyssnade igår på debatten mellan Jonas Colting och Peter Blaha som debatterade om just crossfit. Jonas känner jag som så att han varit min tränare och coach inför Ironman förra året och Peter känner jag som f.d kollega då vi spelade in Gladiatorerna.

Jag själv har som Peter hållt på med många olika idrotter sen jag var liten. Först fotboll hela min uppväxt och upp till det blev det friidrott, då 800meter löpning och 60meter häck. Sen slussades jag in bland vikterna och styrketräning blev en stor del utav mitt liv. Jag fastnade totalt för styrketräning och satsade därefter på athletic fitness och body fitness. Efter många år med den sporten tröttnade jag och ville anta en ny utmaning och satsade då på MMA/fightingen. Sen sattes käppar i hjulen för det och fick upp ögonen för ny sport och nu tränar jag inför triathlon och Ironman helhjärtat. En sport som jag älskar!

Jag förstår alla som yttrade sig under den debatten, som Peter säger till Colting: -Man ska väl träna det man tycker är roligt?! 

Det håller jag helt med om, jag tröttnade på att styrketräna och har nu hittat glädjen i triathlon där jag både får simma, cykla och springer. Jag tävlar i triathlon och ibland i tävlingar där endast en av disciplinerna genomförs. Att hela tiden sträva efter att bli bättre, snabbare, få bättre teknik mm triggar mig. Även då i så “enkla” discipliner som att springa eller cykla. Sådant vi gjort sedan vi var små i stort sett 🙂

Men i nästa mening fick Peter frågan: -Varför vill inte du ta en jogging tur i skogen då? Då Peter svarar med att det är skit tråkigt. MEN, det får ju stå för Peter. Jag, Colting med många andra tycker ju att det är roligt och ser en utmaning i det.

Med detta vill jag säga att jag förstår Peter med flera som har hittat en träningsform som de tycker är rolig men förstår och håller med Colting i det han säger: Kommer vanliga människan in i en box och kör så blir grupptrycket stort, man lassar på och det blir interna tävlingar varken man vill eller inte men det sker absolut med ett leende på läpparna! Alla tycker det är roligt och har kul ihop och det i mina ögon är helt okey men det går inte att sticka under  stolen med att det blir en högre skaderisk för vanliga människan som kanske inte kan hantera de olika övningarna. Och ja, de kan välja lättare vikter och ta det i deras egna takt men uppenbarligen görs ju inte det då siffror visar att skador ökat ofantligt sen crossfit började tränas.

Jag har själv testat crossfit och har många vänner som både tränar och tävlar crossfit, jag tycker att crossfit är en sport med hög skaderisk och jag förespråkar att köra strikt och koncentrerat men respekterar de som tränar crossfit för att de tycker att det är roligt och gratulerar de som håller sig skadefria. Det är viktigt att man hittar en sport som man känner en utveckling i och som tillfredsställer en. Är det att köra crossfit i en box eller ut och springa milen i skogen för att förbereda sig inför Stockholm Marathon så tycker jag att det är okey. Inget någon bör ha en åsikt om varför vissa gör det eller andra gör så. Och det viktigaste av allt: Respektera andra och deras åsikter!

Den sport man utövar får man ta ansvar för och se till att man är medveten om vilka risker som finns. Som en kille i debatten sa: -Att risken finns att man bryter benet när man är ute och springer i skogen själv och ingen finns till hands att hjälpa. Då tänker jag: Nej, helt rätt och den risken tar jag som löpare!

Lite tankar från mig till er 🙂 Önskar er alla en träningsfylld vecka framöver!

/Kärlek till er!

cp20x30-IBBP1744

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *